Werkwijze

In Brazilië kunnen gronden en omstandigheden gevonden worden die het best geschikt zijn voor de duurzame productie van teak.

Proces van zaaien tot kappen

1. De grond

In de staat Mato Grosso in Brazilië heeft Soroteca de beste grondsoort gevonden, waarop zij haar bomen (Tectona Grandis) kan planten. Een jaar van tevoren moet men weten waar er geplant wordt. Het land wordt dan vrijgemaakt van bomen en struiken en de grond wordt geëgaliseerd en in balans gebracht. Er wordt bijvoorbeeld kalk gestrooid om het calciumgehalte hoog te houden. Door een evenwichtige balans van de grond groeien de bomen sneller en beter.

2. Het planten


De zaadjes worden in de grond gebracht, totdat de stekjes een paar centimeter zijn. Deze stekjes worden vervolgens in zakjes met goede grond gezet. Uit een zaadje kunnen wel drie of vier stekjes groeien. De stekjes blijven 35 dagen in de zakjes. Daarna worden de kleine teakplantjes definitief op de plantage geplant. De beste plantperiode is oktober, zodat de bomen maximaal profiteren van het regenseizoen.

3. Tussenkap, onderhoud en eindkap

De eerste tussenkap is mogelijk al na vijf jaar. Bij iedere tussenkap wordt minimaal 40% van de bomen van iets mindere kwaliteit weggehaald. De stammen worden verkocht of verwerkt in de eigen houtzagerij. Het onkruid wordt regelmatig weggehaald en er wordt gespoten met milieuvriendelijk gif. Verwacht wordt dat de bomen na twintig jaar 25 meter hoog zijn en gereed voor de eindkap.

IN BRAZILIË KUNNEN GRONDEN EN OMSTANDIGHEDEN GEVONDEN WORDEN DIE HET BEST GESCHIKT ZIJN VOOR DE DUURZAME PRODUCTIE VAN TEAK.

Soroteca is specialist in herbebossing met teakbomen, productie van de beste kwaliteit hout en de verwerking van teakhout in zagerijen.

Sao Jose dos Quatro Marcos -
Brasil
Prof. Alexandre Bernardi Köhler
Caixa Postal 95 MT CEP 78.285-000
T + 55 (65) 3251 - 3104